fbpx

Пореден грабеж в българската енергетика – бизнесът сезира прокуратурата

Четирите работодателски организации сезират прокуратурата за, по думите им – „пореден грабеж в българската енергетика“.

От сигнала им става ясно, че на 16 юли тази година, чрез двустранно договаряне през Българска независима енергийна борса, анонимно за секунди се е сключила сделка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП) имат информация че „Топлофикация София“ е продавач на занижена цена на споменатата електроенергия – „докато едни работят, други просто крадат“, заключава бизнесът.

Експертната оценка е за директно причинени щети за 2,2 млн.лв. С други думи, ръководството на общинското дружество, поради корумпираност или некадърност, е ощетило всеки свой абонат с по 5 лева, изчисляват работодателите.

Изтъква се, че е ощетена и Столична община като собственик на дружеството – , трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в „Топлофикация София“.

Коментира се, че вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия – битов и индустриален – на дружества като „Топлофикация София“ се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме.

Бизнесът изнася и подробности за случилото се, включени в сигнала до прокуратурата:

„На 16.07.2020 г. на екран „Continuous trading“ или Непрекъсната търговия на Българска енергийна независима борса е реализирана сделка за 50 МВт базов товар, за период на доставка четвърто тримесечие на 2020 г. (01.10.-31.12.2020 г.) на цена 78,10 лв./МВтч. На екран Непрекъсната търговия всички сделки се сключват чрез алгоритъм „Auto-Matching“. При въвеждането на насрещна оферта за покупка или за продажба, в която са заложени условия, които удовлетворяват условията на вече съществуваща в системата оферта, сделката се сключва на офертната цена, посочена от търговския участник, въвел първи своята оферта или алгоритъм „Click-trading“. На практика всички сделки на екран Непрекъсната търговия са анонимни и не получават необходимата публичност, което създава предпоставки за предварително съгласуване на търговски сделки, до които пазарът не трябва да има достъп.

Такава е посочената по-горе продажба на 50 МВт базов товар на 16.07.2020 г. за непазарната цена от 78,10 лв./МВтч (39,93 евро/МВтч). Непазарната цена е обусловена от търсенето и предлагането в този момент за период на доставка последното тримесечие на 2020 г – м. Октомври, Ноември и Декември. Разликата между реализираната цена по сделката на екран Непрекъсната търговия на БНЕБ и пазарните нива в предходните и следващите дни за същия период на доставка надхвърля 10 евро/МВтч – фючърсната цена за доставка български пазар от 15.07.2020 г. (последната известна на участниците в споменатата сделка) е 49,95 евро/МВтч или разлика от 19,59 лв./МВтч.

В резултат на тази сделка продавачът се задължава да достави електроенергия в обем 110 450 МВтч, което води до пропуснати ползи от 2 164 125,10 лева. Освен пропуснатите ползи за продавача на електроенергия, цитираният случай представлява опит за манипулация на пазара на едро на електроенергия, тъй като действията, предприети от лицата, участващи в сделката, изкуствено причиняват ниво на цените, което не е обосновано от пазарните сили на предлагането и търсенето в деня на търговия.

В конкретния посочен случай, за нас е налице обосновано предположение за увреждане на обществен интерес – естествено е да се предположи, че продавачът в тази сделка е публично предприятие, доколкото няма частна фирма, която да продава на очевидна и огромна загуба, тъй като пазарната логика категорично изключва подобно поведение, а и никой нормален бизнес не би могъл да съществува, ако се задължава с такива сделки. Неофициално се коментира в енергийните среди, че продавач е „Топлофикация София“ ЕАД, което означава, че е увреден директно в значителна степен интереса и на всички абонати на това дружество. Видно от публикуваната в сайта на дружеството инвестиционна програма за развитие на топлопреносната мрежа и присъединяване на нови клиенти за 2019 г. в общ обем 2,5 млн.лв., можем да направим обоснован извод, че щетата за това общинско дружество е съпоставима с нужния му годишен инвестиционен ресурс.

Като се има предвид, че посоченият пример далеч не е инцидентен или изолиран случай, то е налице основателно според нас предположение, че става дума и за продължавано престъпление.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"