fbpx

Енергията „изстреля в космоса“ заводските цени у нас

Заводските цени у нас нарастват с 68.2% през август 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година, съобщава НСИ. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 129.2%, преработващата промишленост – с 29.7%, и добивната промишленост – с 12.0%.

Спрямо август 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти – с 68.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 60.1%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 33.6%, производството на хранителни продукти – с 29.9%.

На месечна база производственитге цени нарастват с 12.5% спрямо предходния месец юли.

На международния пазар се наблюдава доста по-плавно увеличаване на заводските цени, като на годишна база то е 22,4%, а на месечна – 1,4 на сто.

Припомняме, преди дни Федералната статистическа служба на Германия обяви абсолютен рекорд на ръста на производствените цени в промишлеността от 45,8%, което е най-високото ниво, откакто се води статистика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"