fbpx

Ердоган подава ръка на Армения?

Изненадващ ход предприе президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, след като американският му колега Джо Байдън последва решение на Сената и призна арменския геноцид – тема, по която традиционно Турция реагира винаги много остро.

По информация на Anadolu Agency, цитирана от Blacksea-Сaspia, Ердоган е изпратил послание до Патриарха на арменците в Турция – Саак Машалян.

Нашите народи векове са живели в мир по тези земи. Ние не трябва да  допускаме да се забравя културата на съвместно съществуване на турци и арменци, обогатявала се в течение на стотици години и смятана за пример за цялото човечество”, се казва в посланието на турския държавния глава.

Ердоган изтъква още, че турците и арменците са длъжни да продемонстрират способност да преодоляват всички препятствия.

С уважение почитам паметта на арменците от Османската държава, загинали в сложните условия на париода на Първата световна война и изразявам съболезнования на внуците им”, заявява турският презиздент.

Той е подчертал, че опитите на определени кръгове да политизират (събитията от 1915 година) и да ги превърнат в оръдие за натиск върху Анкара не са носили полза до сега.

Ердоган призовава към развитие на връзките с Армения въз основа на принципите на добросъседството и на вазимното уважение.

„След урегулирането на Карабахската криза, ние на висок глас заявихме за готовността си а развиваме връзките с Армения. Днес аз отново повтарям този призив”, заключава Ердоган.

Припомняме, Турция активно помогна на Азербайджан в последния военен конфликт с Армения, когато именно Баку си върна редица територии в Нагорни Карабах.

В контекста обаче на стремежа на Анкара да поддържа добри отношения със страните от региона, целящи максимално активизиране на икономическите връзки, днешната протегната ръка на Ердоган към Ереван е от особено значение като първа стъпка по пътя на вероятно дълъг процес, стимулиран преди всичко от възможността за адекватни бизнес отношения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"