fbpx

Партиите вече си избират дати през юли за нови избори

Три седмици след парламентарния вот, партиите в Народното събрание вече „си избират“ недели през юли за предсрочни избори.

По информация на „24 часа“ спряганите дати са 11, 18 и 25 юли, като от БСП не изключвали и 1 август като възможен вариант за избори.

Всичко това става все по-актуално, особено след като днес стана ясно, че „Има такъв народ“ ще върне мандата за съставяне на кабинет. Лидерът на партията Слави Трифонов обяви във фейсбук, че партията му, както и нейните партньори нямат достатъчно депутати, за да съставят правителство, а по отношение на готовността за подкрепа от БСП, ДПС и ГЕРБ Трифонов заявява:

Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост“.

От постинга му става ясно, че „Има такъв народ“ номинира за премиер световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, „която има икономическо образование и знае пет езика“, но тя ще „върне мандата на секундата“.

Припомняме, след като ГЕРБ не успяха да съставят кабинет, президентът Радев трябва да даде втория проучвателен мандат на „Има такъв народ“. Държавният глава обаче заяви, че ще забави малко процедурата, за да може парламентът да приеме належащите закони.

При положение, че и хората на Трифонов върнат мандата, Радев трябва да връчи третия на партия от парламента по негов избор. Ако и тя не успее да състави правителство, президентът съставя служебен кабинет, разпуска парламента и определя дата за нови избори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"