fbpx

ЕС с нова цел – удвояване на дела на ВЕИ до 2030-та

През 2030 г. делът на възобновяемата енергия да е минимум 42,5% в ЕС. Това са се споразумели Европарламентът и Съветът на ЕС, повишавайки целта, която в момента е 32% и почти удвоявайки съществуващия дял от възобновяема енергия в ЕС. Преговарящите също са се съгласилиха, че ЕС ще се стреми да достигне 45% от възобновяемите източници до 2030 г.

От Еврокомисията изтъкват, че това споразумение потвърждава решимостта на ЕС да спечели своята енергийна независимост чрез по-бързо разгръщане на собствена възобновяема енергия и да постигне целта на съюза за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% за 2030 г.

Разрешителните процедури ще станат по-лесни и бързи с новия закон. Възобновяемата енергия ще бъде призната за първостепенен обществен интерес, като същевременно се запази високо ниво на опазване на околната среда.

В райони с висок потенциал за възобновяеми енергийни източници и ниски рискове за околната среда държавите-членки ще създадат специални зони за ускоряване на възобновяемите енергийни източници с особено кратки и прости процедури за издаване на разрешителни. Временното споразумение също засилва трансграничното сътрудничество в областта на възобновяемите енергийни източници.

Споразумението включва цели и мерки за подкрепа на възобновяемите енергийни източници в различни сектори на икономиката. Ревизираната директива укрепва годишните цели за възобновяеми енергийни източници за сектора на отоплението и охлаждането и за възобновяемата енергия, използвана в системите за централно отопление. Той въвежда специфичен референтен показател за възобновяема енергия от 49% за потреблението на енергия в сгради до 2030 г., за да допълни законодателството на ЕС в областта на сградите и да насочи усилията на държавите членки.

Като основен енергоемък сектор, промишлеността е включена за първи път в Директивата за възобновяема енергия. Споразумението установява индикативни цели (1,6% от годишното увеличение на използването на възобновяема енергия), както и обвързваща цел за достигане на 42% от възобновяемия водород в общото потребление на водород в индустрията до 2030 г.

Документът също така укрепва регулаторната рамка за използване на възобновяема енергия в транспорт (14,5% намаление на интензивността на парниковите газове или 29% дял на възобновяемата енергия в крайното потребление на енергия), включително комбинирана подцел от 5,5% за модерни биогорива и възобновяеми горива от небиологичен произход, включително минимално ниво от 1% за възобновяеми горива от небиологичен произход. Тези цели подкрепят амбициите на ЕС за внедряване на възобновяем водород.

Споразумението укрепва и критериите за устойчивост на биоенергията в съответствие с повишената амбиция за климата и биоразнообразието на Европейския зелен пакт. В бъдеще тези критерии ще се прилагат за по-малки инсталации (равни или над 7,5 MW) вместо прага от 20 MW, съгласно настоящата директива. Споразумението включва разпоредби, които гарантират, че горската биомаса не се добива от определени райони с особено значение от гледна точка на биоразнообразието и въглеродните запаси.

Освен това договорените правила установяват, че дървесната биомаса ще трябва да се използва в съответствие с нейната най-висока икономическа и екологична добавена стойност (т.нар. каскадно използване). Финансовата подкрепа ще бъде забранена за енергия, произведена чрез използване на дървени трупи, фурнирни трупи, обла дървесина с промишлен клас, пънове и корени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"