fbpx

И все пак подписахме с ЕБВР по плана за възстановяване

Министърът на енергетиката в служебния кабинет Росен Христов и първият вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие Юрген Ригтеринк са подписаха две споразумения, които са ключови за Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщават от ведомството.

Споразуменията са за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия и за национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ (RESTORE). И двата проекта са от изключителна важност за осигуряване на възможностите за включване на новите ВЕИ мощности.

Припомняме обаче, че в края на миналата година изненадващо Христов обяви за някакви проблеми с банката, подари което могло да се наложи търсенето на друг консултант по плана ни за възстановяване.

Тогава служебният енергиен министър съобщи пред парламента, че Министерският съвет решил да откаже техническата помощ, защото ЕБВР била задала „неизгодни и едностранни предложения“ и отказвала да „поеме отговорност в процеса“.

За подписването на настоящия договор Министерството на енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие са работили в тясно сътрудничество за структуриране на обхвата на заданията с цел реализиране на националната визия за проектите, като същевременно се гарантира съответствие с Плана за възстановяване и устойчивост на България.

В подписаният вариант на споразуменията ЕБВР ще направи обстоен анализ на всички съществуващи технологии за съхранение на енергия и ще определи най-подходящите за България. След това ще организира търгове за две системи за доставка „до ключ“, т.е. цялостно проектиране, доставка на оборудване, изграждане и пуск в експлоатация. Това ще осигури максимални ползи за българската енергийна система от планирания капацитет за съхранение.

Според министър Христов широкият обхват на заданията гарантира максимална защита на публичния интерес, докато в същото време безспорния капацитет на ЕБВР, която на практика е ангажирана по-плътно в целия процес на реализация на проектите ще се използва в пълна степен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"