fbpx

„Булгаргаз“ обещава все по-евтин газ идните месеци

Все по-евтин газ обещават от „Булгаргаз“. Прогнозната цена на газа за април, която ще бъде предложена на КЕВР е около 98 лв. Това е с 5% по-ниско от първоначалното предложение, направено на 13 март. Припомняме, в момента цената на синьто гориво е 106,74 лв.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева дори коментира пред БНТ, че очакванията са предложената цена за април през следващите месеци да спадне с близо 30%. Тя уточни, че в рамките до три месеца цената ще бъде с 30 на сто по-ниска спрямо април или общото намаление спрямо януарската цена ще бъде с близо 70%.

Това идва в момент, в който българският бизнес остро негодува срещу това, че у нас газът е доста по-скъп от борсовите му нива в Европа. И това при положение, че близо 50% от потреблението ни идва от Азербайджан, чийто газ е най-евтиният на пазара.

Работодателите не приемат обяснението, че поскъпването идва от това, че черпим газ от „Чирен“, който е много скъп, тъй като запълването на хранилището миналата година е ставало по време на пикови стойности на суровината. Фактите обаче сочат, че заради топлото време не се налага ползване на газ от хранилището.

Бизнесът бе скандализиран и от отговора на „Булгаргаз“, които в прав текст заявяват, че ако не им харесват условията, ползвателите на природен газ у нас свободно могат да си изберат друг доставчик.

В момента бизнесът уговоря среща с премиера Гълъб Донев по темата за скъпия газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"