fbpx

И Япония ограничава износа на оборудване за производство на чипове

Япония обяви, че ще ограничи износа на 23 вида оборудване за производство на полупроводници, като този контрол върху търговията с технологии се прибавя към натиска на САЩ да ограничи способността на Китай да произвежда модерни чипове, съобщава Ройтерс.

Япония, където се намират големи производители на оборудване за чипове като Nikon Corp и Tokyo Electron, не посочва Китай като цел на ограниченията, заявявайки, че производителите ще трябва да искат разрешение за износ за всички региони.

Ние изпълняваме отговорността си като технологична нация да допринесем за международния мир и стабилност“, заявява на пресконференция министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура, цитиран от Ройтерс.

По думите му Япония иска да спре нейните напреднали технологии да се използват за военни цели и няма предвид конкретна държава.

Решението обаче, идващо преди посещението идните дни на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши в Пекин, ще се разглежда като голяма победа за САЩ, които през октомври обявиха широки ограничения върху достъпа до технологии за производство на чипове, за да забавят технологичния и военен напредък на Китай.

САЩ се нуждаеха от сътрудничеството на големите в тази индустрия Япония и Холандия, за да бъдат ефективни мерките им и да гарантират, че техните компании няма да бъдат изправени пред конкурентно неизгодно положение, коментира агенцията.

Този месец Холандия заяви, че планира да ограничи износа на оборудване за производство на чипове, като например от ASML Holding NV, който доминира пазара на литографски системи, използвани за създаване на микросхеми на чипове.

Междувременно Китай обвини САЩ, че са „технологична хегемония“ и призова Холандия „да не следва мерките за контрол на износа от определени страни“.

В сила от юли, Япония ще наложи контрол върху износа на шест категории оборудване, използвано в производството на чипове, включително почистване, отлагане, литография и др.

Китайските фирми „ще загубят достъп до продукти от японски компании, които произвеждат оборудване за производство на чипове, ще трябва да видим как това ще се отрази“, изтъква Стю Рандал, който проследява сектора на чиповете в Китай в базираната в Шанхай консултантска компания Intralink.

Говорител на Nikon изтъква, цитиран от Ройтерс, че продажбите на две от неговите литографски машини вероятно ще бъдат засегнати, въпреки че още не е ясно влиянието върху приходите. „Ние ще продължим да спазваме всички правила и ще работим за максимизиране на нашите резултати“, се посочва в изявлението.

Ограниченията ще бъдат удар за японските производители на оборудване, предвид липсата на силен вътрешен пазар на чипове, отбелязва Такамото Сузуки, ръководител на икономическите изследвания за Marubeni в Китай.

„Това ще подкопае пазарното развитие на японските компании и със сигурност ще намали тяхната конкурентоспособност от регулаторен аспект“, каза Сузуки.

Някога Япония доминираше производството на чипове, но пазарният й дял спадна до около 10%. Въпреки това, той остава основен доставчик на машини за производство на чипове и полупроводникови материали. Tokyo Electron и Screen произвеждат около една пета от световните инструменти за производство на чипове, докато Shin-Etsu Chemical Co Ltd (4063.T) и Sumco Corp (3436.T) произвеждат повечето силиконови пластини.

След съобщението на министъра цената на акциите на Nikon се покачи с 0,9%, в съответствие с по-широкия пазар, докато Advantest завърши с ръст от 2,4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"