fbpx

Лятното часово време подобрява енергийния баланс на сградите

Швейцарско проучване показва, че преминаването към лятно часово време води не само до спестяването на електроенергия, но и намалява консумацията на климатиците в офисите, пише Capital.fr.

След като тази неделя отново сменихме времето, се възобнови и традиционният дебат между противници и поддръжници. Едните критикуват тази практика, която смятат за вредна за здравето и безполезна с оглед на промените в потреблението на енергия. Другите твърдят, че има скромна, но реална печалба на енергия при почти нулеви разходи. Докато още през 2018 г. Европейската комисия предложи да се прекрати смяната на времето в европейските страни, Федералната лаборатория за изпитване и изследване на материалите, базирана в Швейцария, привежда аргумент в полза на нейните поддръжници.

Основното оправдание – и често единственият обсъждан аспект – за промяната на времето е спестяването от осветление. Логично, когато е светло до по-късно, запалваме лампите по-късно. Но изследователите Свен Егиман и Масимо Фиорентини се опитаха да анализират потреблението на енергия по-общо, за да разберат дали тази система влияе също и върху отоплението и охлаждането в офисите.

С преминаването към лятното часово време служителите пристигат на работа час по-рано и си тръгват час по-рано. Хипотезата е следната: ако приемем, че климатикът се използва повече следобед, отколкото сутрин, и ако приемем, че офисът е празен час по-рано, те смятат, че е възможно да се спести от енергия за охлаждане. По-конкретно, те правят симулации за изразходваната енергия за отопление и охлаждане със и без лятно часово време в различни американски градове (при различни климатични условия), като взимат предвид климатичните сценарии за следващите тридесет години, за да определят влиянието им върху енергийното потребление на дадена сграда.

Резултатът ще зарадва привържениците на смяната на времето: лятното часово време намалява повече климатизацията, отколкото увеличава отоплението, което води до намаляване на общото потребление. Наистина, ако преминаването към лятно часово време увеличава нуждите от отопление с до 4,4%, тъй като служителите пристигат по-рано сутрин, то прави възможно намаляването с 6% на енергията за охлаждане на една офис сграда. Като се има предвид, че през лятото климатизацията се използва повече от отоплението, „смяната на часа като цяло има положително влияние върху енергийния баланс на сградата“, обобщава Масимо Фиорентини.

Икономията на енергия варира в зависимост от географския (и следователно от климатичния) пояс, но е с положителен знак навсякъде и може да достигне „до 3% в определени региони“. „Нашето проучване показва, че смяната на времето може да допринесе за опазването на климата. Затова управляващите трябва да вземат предвид, в обсъжданията за премахването на лятното часово време, не само икономиите на електроенергия, направени от по-малкото използване на изкуственото осветление, но и цялостното влияние върху енергийния баланс на офис сградите“, обяснява Свен Егиман.

Въпреки това, изменението на климата, което се свързва с повишаването на температурите, ще предполага увеличаване на нуждите от охлаждане и така ще се намали този потенциал за спестяване на енергия. Проучването утвърждава, че въздействието на смяната на времето ще бъде по-слабо в регионите, които са най-засегнати от екстремното глобално затопляне, и препоръчва приемането на допълнителни мерки, които да се отразят на потреблението на енергия в офис сградите: подобряване на сградния фонд, общо адаптиране на работното време, за да се намалят емисиите на CO2.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"