fbpx

ЕЦБ одобри законопроекта на БНБ за гладко въвеждане на еврото у нас

Европейската централна банка приветства целта на законопроекта за улесняване на гладкото въвеждане на еврото в България, както и навременното прилагане на необходимите мерки във връзка с това.

От пресцентъра на БНБ уточняват, че въпросното становище на УС на ЕЦБ е в съответствие с Договора за функционирането на Европейския съюз и Решение 98/415/ЕО на Съвета за консултирането на националните власти с ЕЦБ по отношение на проектите за законодателни разпоредби.

Проектът на Закона за платежните услуги и платежните системи има за цел да осигури гладкото въвеждане на еврото в България в областта на платежните услуги и платежните системи, както и улесняване на упражняването на платежен надзор. Предвижда се законопроектът, в частта относно въвеждане на еврото в България, да влезе в сила на датата на въвеждане на еврото в България.

След становището на ЕЦБ, проектът е изпратен на Министерството на финансите.

В становището си ЕЦБ формулира и някои специфични забележки по проекта, засягащи: замяната на посочвания на българския лев с посочвания на еврото, преустановяване на RINGS, прецизиране на разпоредби, отнасящи се до TARGET, надзорни правомощия на БНБ във връзка с рамката за PISA, както и условията за клиринг и сетълмент на платежни операции, свързани с карти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"