fbpx

Евросъюзът притеснен от зависимостта си от китайски доставки на магнезий

В Европейския съюз започват дейности за рестартиране на вътрешното производство на магнезий, използван в продукти от алуминий и стомана, като най-малко три фирми работят по подобни проекти, съобщава Ройтерс.

Документ на Европейската комисия, предоставен на агенцията, поставя нов акцент върху магнезия и цел намаляване на зависимостта от големия производител Китай, като се посочва, че ще са необходими инвестиции в размер на до 2 милиарда евро за рестартиране на производството в Европа до 2025 г.

Въпросът придобива значение за Европа, която консумира една пета от световните доставки на магнезий, след като Западът наложи санкции на Русия след нахлуването й в Украйна.

Русия е четвъртият най-голям производител на магнезий в света за 2021 година с приблизително 21 000 тона производство. Вносът на Европа от Русия е скромен и магнезият не е санкциониран, но изолацията на Москва я изключва като потенциален резервен вариант, ако китайските доставки бъдат прекратени.

Еврокомисията се притеснява, че всеки спад в доставките от Китай, които съставляват 90% от магнезия, необходим на ЕС, може да ограничи производството на автомобили, части за самолети и други продукти, които зависят от минерала.

Доставките от Китай намаляха в края на миналата година, като вдигнаха цените в Европа и съсредоточиха ЕС върху усилията за осигуряване на местни доставки.

В резултат на това европолитиците, които миналата година дадоха най-висок приоритет на редкоземните магнити, използвани в електрически превозни средства и вятърни турбини, направиха магнезия равен приоритет в своя план за действие за осигуряване на доставките на критични минерали.

Магнезият постоянно се обозначава като една от критичните суровини с най-висок риск за доставки, но без подобрение с течение на времето“, се казва в документа на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Случаят с магнезия е ясен пример за риска, който ЕС поема, поставяйки националната си икономика в зависимост от китайския внос“, изтъква Пол Вос, генерален директор на Европейската алуминиева асоциация.

В документа се посочва, че стремежът на ЕС трябва да бъде осигуряване на 15% от нуждите си от магнезий на вътрешния пазар до 2030 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"