fbpx

Китай започва да внася огромни количества руски петрол

Китай без много шум увеличава покупките на петрол от Русия на изгодни цени, сочат данни за доставките и петролни търговци, цитирани от Ройтерс. Така се запълва вакуумът, оставен от западните купувачи, които се отдръпват от бизнеса с Русия след нейното нахлуване в Украйна, коментира агенцията.

Ходът на най-големия вносител на петрол в света идва месец, след като първоначално съкрати руските доставки от страх да не изглежда, че открито подкрепя Москва и потенциално да изложи своите държавни петролни гиганти на санкции, припомня Ройтерс.

Но сега вносът на руски петрол по море в Китай ще скочи до почти рекордните 1,1 милиона барела на ден през май, спрямо 750 000 барела през първото тримесечие и 800 000 през 2021 г., сочи оценка на Vortexa Analytics.

Unipec, търговското подразделение на най-добрия азиатски рафинер Sinopec Corp, ръководи покупките, заедно с Zhenhua Oil, подразделение на китайския отбранителен конгломерат Norinco, според данни за корабоплаването, доклад на корабен брокер, видян от Reuters и петима търговци.

Съединените щати, Великобритания и някои други ключови купувачи на петрол забраниха вноса на руски петрол малко след инвазията. Европейският съюз финализира нов кръг от санкции, включително забрана за покупки на руски петрол. Много европейски рафинерии вече са спрели да купуват от Русия от страх да не се сблъскат със санкции или да получат негативна реклама.

Ниската цена на руския петрол – спот диференциалите са с около 29 долара по-малко за барел в сравнение преди инвазията, според търговците – е предимство за китайските рафинерии, тъй като те са изправени пред свиващи се маржове в забавяща се икономика. Цената е доста под конкурентните доставки от Близкия изток, Африка, Европа и Съединените щати.

Китай отделно получава около 800 000 барела на ден тръбен руски петрол по правителствени сделки. Това ще доведе вноса през май до близо 2 милиона барела на ден, 15% от общото търсене на Китай.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"