fbpx

Г7 обмисля създаване на мащабен картел за контрол цените на руския петрол

Финансовите министри и централните банки на страните от G7 са обсъдили създаването на потребителски картел, който да контролира цената на руския петрол. Това съобщава министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от The Wall Street Journal и ТАСС.

По думите й е необходим голям картел , тъй като само ЕС няма да е достатъчен. „Има идея за санкции, вторични санкции. Алтернативен подход може да бъде идеята за тарифи вместо ценови тавани„, изтъква още Йелън.

Според министъра картелът може да определи таван на цената на руския петрол. По този начин, смята тя, партньорите ще могат да намалят приходите на Русия, без да създават „твърде голяма тежест за световната икономика“. Целта е да се гарантира, че известни количества руски петрол ще навлязат на пазара, за да поддържат ниски световните цени, с цел избгягване на ненужни негативни последици, изтъква още Йелън, добавяйки, че този ход може да предизвика „стагфлационни шокове“.

Министрите на финансите и централните банкери от Г-7 не са успяли да се споразумеят относно характера на потенциалните ограничения върху вноса на руски петрол.

По тази тема американската страна е внесла предложение за налагане на мита върху вноса на руски петрол, за да се ограничат приходите на Москва, като се запази обемът на енергийните доставки от Русия. В същото време представители на европейски държави са поискали въвеждането на поетапно ембарго до края на годината. Йелън смята, че потребителите на руски петрол могат да постигнат споразумение, според което да не купуват на цени, надвишаващи определено ниво. Тя смята, че подобна инициатива ще бъде успешна, ако към нея се присъединят възможно най-много държави.

Йелън подчерта, че в първия ден на срещата не е имало сериозно обсъждане на механизмите за намаляване на приходите на Русия от износ на петрол за Европа, но интересът към това предложение е голям.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"