fbpx

Факт е 20% поскъпване на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране прие мотивите и предложението на „Булгаргаз“ и определи новата цена на природния газ от 1 юни да е 45,27 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е увеличение с над 20% спрямо цената за май.

От КЕВР уточняват, че промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия за юни 2021 г. и те остават непроменени.

Увеличената цена на природния газ за юни е в резултат на продължаващото нарастване на цените на международните газови пазари. КЕВР припомня информацията на изпълнителния директор на Булгаргаз Николай Павлов, че котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават като за периода 30.04.2021 г. – 26.05.2021 г. те са нараснали с 22%.

Става ясно, че поради ремонтни дейности през юни на газопровода „Турски поток“ на територията на Турция,  „Булгаргаз“ ЕАД е провел преговори с други доставчици на природен газ за закупуване на необходимите количества по спот цени, което води до леко увеличение на цената, предложена за утвърждаване от обществения доставчик. Павлов е изтъкнал, че поради удължаване на срока за въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор IGB /Комотини-Стара Загора/ доставяните у нас количества азерски газ през точката „Кулата-Сидирокастро“ са по-малки в сравнение с капацитета на интерконектора IGB, което също влияе на ценовия микс.

Припомняме, IGB /Комотини-Стара Загора няма да влезе в експлоатация преди лятото на 2022 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"