fbpx

Франция притеснена: корозия в ядрените реактори може да предизвика аварийни спирания

Бернар Дорошчук, председател на Агенцията по ядрена сигурност на Франция, представи пред Сената нейния доклад за сигурността на френския парк, който обаче не звучеше особено спокойно, съобщава BFM TV*.

Той заяви, че решаването на проблемите с корозията на реакторите на EDF (Електрисите дьо Франс), които предизвикаха спирането на 12 от всичките 56 реактора „ще отнеме дълги години“. Опасявайки се от вътрешноприсъщ дефект, държавната компания има намерение да инспектира целия си парк от 56 реактора във Франция.

Към момента EDF е проверило 35 заварки за наличие на корозия, а до края на юни ще бъда завършена проверката на още 105.

Не е проблемът в остаряването

И ако наистина става въпрос за вътрешноприсъщ проблем, ще има нови дълги спирания на работа, което в крайна сметка ще се отрази на производството на електроенергия.

Корозията не е свързана с остаряването на реакторите, защото най-старите са най-малко засегнати. А тези които са изградени по американска технология, закупена от Уестингхаус, реакторите N4 в централите в Сиво и Шооз, са най-засегнати от този процес на корозия, добави председателят на агенцията.

Анализите сочат, че основната причина е свързана с нарушаването на геометрията на линиите на тръбопроводите“, продължи той.

Спрени са 29 от 56 реактора

На този етап EDF прибягна до спирането или до продължаване на програмираното спиране на 12 реактора, за да може да се направи задълбочена експертиза и, в случай на необходимост – ремонт“, подчерта Дорошчук.

Проблемите с корозията бяха открити на местата, където се заваряват тръбопроводите, които осигуряват безопасността на реакторите. Те позволяват охлаждането на реакторите в случай на инцидент. Тази корозия наречена „ограничена“ се проявява чрез появата на малки пукнатини.

Става дума за четирите най-нови и най-мощни реактори (1450 МВт) от модела N4, пет от 20-те реактора от 1300 МВт и 3 от 32-та реактора от 900 МВт.

В момента от целия парк на EDF от 56 реактора, са спрени  29. Но все пак при само една част от тях причината е проблемът с корозията.

При спрените реактори са взети проби от тръбопроводите, за да се направят експертизи, които да позволят разкриването на същността на проблема. Ремонтът ще бъде много сложен. Вероятно до края на годината реакторите N4 ще възобновят работа, но експертизите на другите реактори могат да разкрият нови проблеми. На този етап не можем да твърдим, че няма да се появят други реактори, които да трябва да преустановят работа“, обясни Бернар Дрошчук, като уточни, че „най-голяма несигурност крие експертизата на 1300 мегаватовите реактори“.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"