fbpx

Бундестагът актуализира бюджета на Германия и одобри рекорден дълг

германия, немски флаг

Германският парламент прие втория допълнителен бюджет, с който да се финансира пакетът за стимулиране и справяне с причинената от коронавируса криза.

Новият дълг, планиран за текущата година, се увеличава до 217,8 милиарда евро, пише Investor.bg по информация на DPA. Допълнителните пари са предназначени предимно за финансиране на мерки, които имат за цел да увеличат потреблението и да насърчат икономиката през следващите месеци, предава DPA.

Цитират се думите на вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц, че федералното правителство няма да пести заради кризата – „И ние няма да докоснем социалната държава, която ни води толкова ефективно през тази криза, а ще я разширим“. Въпреки кризата пенсиите на хората с ниски доходи ще бъдат увеличени от януари.

С втория допълнителен бюджет съотношението на дълга се увеличава от под 60 на сто от БВП до повече от 75 процента. Припомня се, че в края на март Бундестагът вече одобри увеличение на бюджета със 156 милиарда евро, за да се компенсират данъчните загуби и да се финансират няколко пакета помощи.

Сред мерките, наред с други неща, в сила за половин година е по-ниска ставка на ДДС. Семействата ще получават бонус от 300 евро на дете. Освен това малките и средни компании, които имат особено високи спадове на продажбите поради кризата, трябва да получат мостови кредити от почти 25 милиарда евро. Федералното и местните правителства също така възнамеряват съвместно да компенсират загубите на общините от корпоративния данък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"