fbpx

Tesla първа сред автомобилните гиганти по пазарна капитализация

Производителят на електрически коли Tesla се установи на първо място в света сред всички автомобилни гиганти с най-висока пазарна капитализация, съобщи CNN.

След резкия скок на цените на акциите на Tesla на фондовата борса в Ню Йорк пазарната й капитализация достигна 210 милиарда долара.

Така автопроизводителят изпревари почти всички 500 компании, представени в индекса S&P 500, включително японския гигант Toyota, лидера в производството на безалкохолни напитки Coca-Cola, филмово студио Walt Disney, Cisco Systems и Exxon Mobile.

Изключение правят само 19 компании, включително американският мобилен оператор AT&T, който е собственик на CNN.

Експертите поясняват, че скокът на цените на акциите на борсата не превръща Tesla в най-печелившата компания. През първото тримесечие на тази година въпреки пандемията тя достави на своите клиенти 88 400 електрически превозни средства.

По-голямата част, 76 200 са Model 3 и Model Y. Освен това са продадени 12 200 електрически автомобила Model S и Model X.

Tesla е основана от Мъск през 2003 година. Отначало се специализира само в производството на електрически превозни средства, но по-късно започна да създава соларни панели и други системи за съхранение на енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"