fbpx

„Гръмна“ измислен скандал за прелятал над страната беларуски самолет

самолет

Министерството на транспорта и Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ разпространиха уточнения във връзка с появили се информации, че българските власти са допуснали, въпреки санкциите, самолет на Беларус да прелети през българското въздушно пространство.

Подчертава се, че към момента на извършването на полета на беларуската авиокомпания Белавия, преминал през въздушното пространство на България на 2 юни 2021 г., няма влязъл в сила санкциониращ правен акт на ЕС, който да забранява авиокомпании от Беларус да извършват полети до/от летищата и да прелитат над териториите на държавите членки.

Решението за такава забрана е прието на 4 юни 2021 г., последвано от Регламент (ЕС) 2021/907 на Съвета от 4 юни 2021 година, публикуван в Официален вестник на ЕС на същата дата.

Забраната е в сила от 00:00 ч на 5 юни 2021 г., за което въздухоплавателните власти в България са излъчили съобщение – NOTAM, са казва още в изявленията на двете ведомства.

Припомняме, до санкцията на ЕС се стигна, след като беларуските власти отклониха от маршрута му и приземиха в Минск самолет на „Райънер“, пътуващ от Атина до Вилнюс под претекст, че има бомба. Такава обаче не бе открита, но от борда бе свален и арестуван беларуски опозиционер и приятелката му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"