fbpx

Хаос с касовите апарати на три ГКПП засече НАП

Сериозни данъчни нарушения в отчитането на приходите са открили инспектори на НАП на местата за дезинфекция по граничните контролно-пропускателни пунктове при проверки през изминалата нощ.

От приходната агенция съобщават, че на три от ГКПП са установени фискални устройства от неодобрен тип, на някои от местата половината от фискалните устройства изобщо не са подавали данни към сървърите на агенцията. На един от пунктовете два от четирите касови апарата не са имали дистанционна връзка с НАП, а приблизително половината от наличната в касата парична сума не е била надлежно отчетена на фискалните устройства.

Основните нарушения са с фирма, която поддържа дезинфекцията на трите ГКПП. Открита е огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, който посети един от пунктовете съобщи, че я проверят и утре „фирмата ще се яви в НАП и ще донесе всички милиони„. Според него заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени към 10 милиона лева.

Според коментарата на Спецов, ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки коли и автобуси – поне половината не са отчетени. Той уточни, че от сумата, която се взима от леките автомобили – 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"