fbpx

Имаме три седмици до нов пик, прогнозира Мутафчийски

С уговорката, че отново ще бъде в ролята на лош вестител, шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че вървим към нов пик на заболяемостта от Ковид-19.

По време на редовния брифинг на НОЩ той коментира, че от 35 на 100 000 заболяемост през есента, ни е отнело седем седмици да достигнем пика на втората вълна. В момента тръгваме от доста по-високи нива, т.е. едва ли имаме седем седмици, най-вероятно имаме три седмици, прогнозира той. По думите му, смъртността не достигна до никакво плато, просто спадна до 7.9 на 100 000 и оттам нататък започна да се качва пак.

Шефът на НОЩ предупреди още: „Това, че нещо е разрешено, не значи, че то е безопасно. Това, че фитнесите са отворени, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място„. Проф. Мутафчийски посочи още, че получава обаждания от „стъписани“ граждани за ситуацията в зимните курорти и моловете.

Иначе според данните към момента 38% е заетостта на интензивните легла в страната, областите Силистра, София-област и Шумен са с най-висока заетост на интензивните легла. За неусложнени пациенти заетостта е 32%.

14-дневната заболяемост е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в ЕС, посочи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Смъртността е 9.9 на 100 000, като по смъртни случаи сме на 13-о място в ЕС.

По-рано днес стана ясно, че съседна Гърция се готви за нов сериозен локдаун. Обсъжда ес затваряне на магазини, които не продават хранителни стоки и удължаване на вечерния час. Съобщава се, че дори вериги магазини затварят доброволно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"