fbpx

Инфлацията в Турция удари 24-годишен връх с 85,51%

Годишната инфлация в Турция се изкачи до нов 24-годишен връх от 85,51% през октомври, показват официални данни в четвъртък, малко под прогнозата, след като централната банка намали основния си лихвен процент въпреки скока на цените, съобщава Ройтерс.

Инфлацията започна ръста си миналата година, когато лирата падна, след като централната банка започна да намалява основния си лихвен процент в цикъл на облекчаване, отдавна търсен от президента Тайип Ердоган.

През последните три месеца централната банка намали основния си лихвен процент с общо 350 базисни пункта до 10,5%. Тя обеща още едно намаление този месец като последен ход в текущия цикъл на облекчаване, което противоречи на тенденцията за затягане на глобалната парична политика.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 3,54%, съобщава Турският статистически институт, което е малко под прогнозата от 3,60% в проучване на Ройтерс.

Годишната инфлация през октомври е най-високата от юни 1998 г., когато Турция предприе действия за прекратяване на десетилетие на висока инфлация.

Халук Бурумчекчи, основател на Burumcekci Consulting, коментира, че данните за октомври може да са пикът на общата инфлация, ако лирата не отслабне допълнително.

Смятаме, че основната инфлация може да е достигнала своя връх, освен ако няма обезценяване от текущото ниво на лирата“, изтъква той, цитиран от Ройтерс. „Значителен спад на инфлацията може да се случи само към диапазона от 70-75% поради базовия ефект през последния месец на годината.“

Спадът на лирата с 44% миналата година и с 29% тази година беше основната причина за рязката инфлация, в допълнение към скока на цените на енергията.

Облеклата водят с покачване на цените с 8,34% на месечна база, следвани от цените на храните, които се повишават с 5,09%, и цените на обзавеждането и домакинската техника, които се повишават с 4,38%.

Транспортът, който включва цените на петрола, води годишното увеличение със 117,15%, следван от цените на храните с 99,05%, мебелите и домакинското оборудване с 93,63%.

Икономическата програма на правителството дава приоритет на ниските ставки за стимулиране на производството и износа с цел постигане на излишък по текущата сметка.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар е нараснал със 7,83% на месечна база през октомври, а годишното увеличение е 157,69%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"