fbpx

Инвеститорите в ЕС с облекчен достъп до информация и данни за дружествата

Европейската комисия e приела пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и за гарантиране, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции.

Днешните предложения на ЕК ще гарантират по-добър достъп на инвеститорите до данни за дружествата и търговията. Мерките също така ще насърчат дългосрочните инвестиции, а трансграничните продажби на инвестиционни фондове ще станат по-лесни и сигурни.

Приетите законодателни предложения:

  1. Европейска единна точка за достъп (ESAP) – лесен достъп до данни за инвеститорите

Платформата ESAP ще предлага единна точка за достъп до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС и до информация за инвестиционните продукти на ЕС. Това ще даде на дружествата по-голяма видимост пред инвеститорите и ще разкрие повече източници на финансиране. Това е особено важно за малките предприятия на малките капиталови пазари, тъй като те по-лесно ще бъдат на радарния екран на ЕС, но също и за международните инвеститори. ESAP ще съдържа и публикуваната от дружествата информация за устойчивостта, като това ще подпомогне постигането на целите на Европейския зелен пакт. В качеството си на общо пространство за данни, ESAP е крайъгълен камък на стратегията на ЕС в областта на цифровите технологии и на стратегията за цифровизиране на финансовите услуги в ЕС.

2. Преглед на Регламента относно Европейски фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ): насърчаване на дългосрочните инвестиции, включително от страна на инвеститорите на дребно

Повишава се привлекателността на ЕФДИ за инвеститорите и тяхната роля като допълнителен източник на финансиране за дружествата от ЕС. Той също така ще улесни инвеститорите на дребно да инвестират в ЕФДИ, по-специално чрез премахването на минималния праг за инвестиции в размер на 10 000 евро, като същевременно се гарантира силна защита на инвеститорите. Тъй като ЕФДИ са предназначени да канализират дългосрочни инвестиции, те са в добра позиция да помогнат за финансирането на екологичния и цифровия преход.

3. Преглед на Директивата относно лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове

Промените ще повишат ефективността и интеграцията на пазара на алтернативни инвестиционни фондове. С предложението се хармонизират правилата, свързани с фондове, които предоставят заеми на дружества. Това ще улесни кредитирането на реалната икономика, като същевременно ще предпазва по-добре инвеститорите и ще осигури финансова стабилност. Ще бъде гарантирано и наличието на подходяща информация и координация между надзорните органи в ЕС, като по този начин ще се защитят по-добре инвеститорите и финансовата стабилност.

4. Преглед на Регламента за пазарите на финансови инструменти (РПФИ): повишаване на прозрачността чрез въвеждане на „Европейска консолидирана система за борсова информация“ за по-лесен достъп до търговски данни за всички инвеститори

Предлаганите корекции на правилата за търговия на ЕС ще гарантират по-голяма прозрачност на капиталовите пазари. Те ще въведат „Европейска консолидирана система за борсова информация“, която ще даде на инвеститорите достъп до данни почти в реално време за търговията с акции, облигации и деривати във всички места за търговия в ЕС. Досега този достъп беше ограничен до малък брой професионални инвеститори. Днешният преглед също така ще подобри равнопоставените условия на конкуренция между фондовите борси и инвестиционните банки. Освен това той ще насърчи международната конкурентоспособност на местата за търговия от ЕС, тъй като премахва правилото за свободен достъп.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"