fbpx

Договаряме със Сърбия съвместно ползване на общата гранична жп гара

Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и Сърбия. За това са се договорили министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович по време на среща в Димитровград, Сърбия.

При посещението си на жп гарата в града, двамата министри са поели ангажимент да продължат преговорите за съвместна дейност на общата гранична жп гара. Министър Алексиев е посочил, че основна задача е да се осигури преминаването чрез оптимизиране и модернизиране на техническите процедури за смяна на локомотиви, оптимизиране на разписанията, намаляване на щетите за околната среда, чрез насърчаване на железопътния и интермодалния транспорт.

България и Сърбия ще отправят общо предложение към Европейския съюз за включване на отсечката Драгоман-Ниш към основната Трансевропейска транспортна мрежа, е станало ясно още по време на разговорите.

Сред обсъдените теми е бил и проектът за разширяване на зелените ленти към шестте страни от Западните Балкани, който е важен за България от гледна точка на непрекъснатостта на потока на стоки. Министър Алексиев е посочил, че зелените гранични пунктове на българска територия работят в режим 24/7 за всички видове превозни средства. „Преминаването през тях, включително проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не следва да надвишава 15 минути на вътрешните сухоземни граници„, е обяснил Христо Алексиев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"