fbpx

По-скъп природен газ за декември предлага КЕВР

Цената на природния газ за декември ще е по-висока от ноемврийската. Това става ясно от проведеното открито заседание на КЕВР, на което бе обсъдено внесеното от Булгаргаз заявление за утвърждаване на цена за месец декември.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 декември 2021 г. да бъде в размер на 96,14 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В момента цената е 93,19 лв./MWh.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов прогнозира, че цената на синьото гориво за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството. Причината за това е покачването на цените на природния газ на европейските газови пазари през последните дни.

„Независимо от това цената за българските потребители ще бъде с около 35 % по-ниска в сравнение с европейските борси. Осигурени са количествата по договорите с всички клиенти и дружеството има готовност да посрещне есенно-зимния сезон“, изтъква Николай Павлов.

Той обърна и внимание, че поради недобро планиране в редица случаи крайни снабдители и лицензианти, осъществяващи дейността производство и пренос на топлинна енергия, заявяват количества в последния момент, но дружеството ще направи необходимото, за да осигури тези доставки. Необходим е и строг контрол, за да не се допусне закупени количества по програмата за освобождаване на природен газ да бъдат изнасяни за съседни пазари. „Тези количества са предназначени единствено за българския пазар и отклоняването им може да застраши енергийната сигурност на страната“, подчертава Павлов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"