fbpx

Ресторантьорите поискаха запазване 9% ДДС, кредитите да станат грантове и др.

Изключително важно е ставката от 9% ДДС да бъде запазена. През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа.

Това се казва в писмо от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България до четирите политическки формации, които вече четвърти ден водят преговори по основните секторни политики. Писмото е конкретно във връзка с днешните разговори по темата туризъм.

От бранша са още на мнение, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г.

При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация, при която цените на ВСИЧКО в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%“, заявяват от двете сдружения.

Браншът настоява още обявените вече кредити да се заменят от грантове. А ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат.

Сред предложенията е и бързите тестове за COVID-19 да са безплатни, тъй като съществува европейска програма, която поема и теста, и тестването. Това не натоварва бюджета.

Настоява се и да бъде намерен вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока, което е жизненоважно.

Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно. Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора, се посочва още в писмото до четирите политически формации, които вероятно ще успеят да сформират коалиционен кабинет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"