fbpx

Искат ускоряване срока за анализ и одобрение на националните планове за възстановяване

Португалското председателство на Съвета на ЕС иска сроковете за анализ и одобрение на националните планове за възстановяване от Европейската комисия, или от Съвета да бъдат съкратени поне с месец, съобщава Euractiv.bg.

Министърът на външните работи Аугусту Сантуш Силва е представил преразгледат график в Комисията по икономика, иновации, благоустройство и жилищно строителство на португалския парламент.

Ако това се случи процесът на освобождаване на 750 милиарда евро от фонда за възстановяване след пандемията може да започне още от месец август тази година.

Първият дипломат на Португалия информира, че срещата на Съветът по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) е насрочена за 18 юни, за да се анализира първият пакет от национални планове.

Припомняме, след дълго колебание българското правителство днес реши да внесе нашия план в срок, който изтича на 30 април. До напрежението се стигна, след като вицепремиерът Томислав Дончев след изборите обяви, че ще оставят внасянето на плана в ЕК на следващия кабинет.

Португалското председателство отбелязва, че след като бъдат представени всички национални планове, Комисията има два месеца да ги одобри. След това министрите на икономиката и финансите на страните от блока ще трябва да анализират цялата документация в рамките на един месец, което ще забави освобождаването на средства за подпомагане на икономическото възстановяване на Европа най-малко до август.

Сантуш Силва посочва, че 18 държави-членки на ЕС вече са ратифицирали решението за собствени ресурси, което се нуждае от одобрението на всички 27, за да може Комисията да излезе на пазарите.

“Надяваме се, че до края на пролетта нещата ще бъдат решени, за да може Европейската комисия да може да излезе на пазарите, за да отпусне заемите от 750 милиарда евро за фонда“, подчертава външният министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"