fbpx

Ръст единствено на „бизнес климата“ в услугите

През април 2021 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от предходния месец. Понижение на показателя се наблюдава в промишлеността и строителството, в търговията на дребно запазва нивото си от март, единствено в сектора на услугите е регистрирано увеличение, съобщава НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 1.4 пункта в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Благоприятни са прогнозите им относно износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през април е с 0.8 пункта под нивото от януари и достига 73.2%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, ограничаващ в най-голяма степен развитието на бизнеса, посочен от 51.0% от предприятията. На заден план остават факторите „недостатъчно търсене от страната“, „недостатъчно търсене от чужбина“ и „други“.

По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, въпреки че преобладаващата част от тях очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

В строителство съставният показател също се понижава с 1.3 пункта главно поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

По тяхно мнение осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо януари и се оценява на 5.9 месеца. Същевременно очакванията им за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни.

Основната пречка за дейността остава несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и фактора „други“.

Строителните предприемачи предвиждат леко повишение на продажните цени в сектора, макар по-голяма част от тях да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от март. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са оптимистични, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца остават благоприятни.

По отношение на продажните цени търговците очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Единствено при услугите съставният показател нараства с 2.3 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-оптимистични са и мненията им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Относно продажните цени в сектора на услугите преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"