fbpx

Испания налага извънреден данък на големите енергийни и финансови компании

Нов данък върху печалбите на големите енергийни и финансови компании би трябвало да позволи на Испания да попълни хазната си с близо „два милиарда евро“ годишно през следващите две години, пише Capital.fr.

Това е още една страна, която иска да обложи печалбите на предприятията, за да се противопостави на инфлацията. Испанското правителство обяви във вторник налагането на извънреден данък върху печалбите на големите енергийни и финансови компании, за да компенсира предприетите през последните месеци за справяне с ръста на инфлацията мерки в подкрепа на населението и бизнеса.

Това правителство няма да допусне да има фирми, които ще се възползват от кризата, за да се обогатят“, увери министър-председателят, социалистът Педро Санчес докато обявяваше в Камарата на депутатите серия от мерки, в подкрепа на покупателната способност на испанците, силно засегната от скока на цените.

По този начин Испания „ще въведе данък върху свръхпечалбите на големите енергийни компании“, който ще позволи на държавата да събере близо два милиарда евро годишно през 2023 и 2024 г., уточни шефът на правителството.

Още в края на юни министър-председателят съобщи за въвеждането на този извънреден данък, имащ за цел да облекчи испанските публични финанси, силно засегнати от икономическата криза. Но тогава той не уточни нито размера, нито продължителността на този фискален инструмент.

В допълнение Педро Санчес обяви временен данък „за големите финансови институции, които започнаха да се облагодетелстват от повишаването на лихвените проценти“. Този данък, който ще засегне банките, „ще трае две години и ще позволи да се съберат 1,5 млрд евро годишно“, допълни той.

Много европейски страни обявиха през последните месеци налагането на извънредни такси върху печелабите на предприятията, които се облагодетелстват от инфлацията – най-вече енергийните компании, които регистрираха през последната година изключително висока печалба.

Традиционно изключително либералната Великобритания, наложи временен данък от 25% върху печалбите на петролните гиганти за финансиране на помощите предоставени на най-бедните семейства. Италия от своя страна реши да обложи с допълнителни 25% печалбите на големите компании от енерегетиката.

През това лято Мадрид прие множество пакети от мерки в опит да укроти инфлацията, която достигна през юни 10,2% на годишна база, което е най-високото ѝ равнище от 37 години. Между тях са отстъпки от цените на горивата, намаляване на ДДС върху електроенергията, повишаване на пенсиите.

Откакто цените започнаха да се повишават… Испания мобилизира 30 млрд евро в помощ на фирмите и потребителите, което е равно 2,3% от БВП на страната“, напомни Педро Санчес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"