fbpx

Изплуват ли спомените на Русия за унизителния дефолт през 98-ма

В момент, в който голяма част от валутните ѝ резерви са замразени в рамките на санкциите на Запада, в Русия се появява призракът на унизителния ѝ дефолт от 1998 г.

Далечен спомен изплува на повърхността. Русия обвини Запада, че посредством санкциите, които замразяват авоарите ѝ в чужбина, се стреми да предизвика изкуствен дефолт по плащанията ѝ. По този начин се съживяват спомените за унизителното спиране на плащанията през 1998 година, пише в свой репортаж по темата Capital.fr.

Декларациите, според които Русия не може да изпълнява задълженията си по обслужването на публичния си дълг, не отговарят на истината“, настояват от Министерството на финансите. „Замразяването на сметките на Руската банка и на правителството в чужда валута, могат да се разглеждат като желание на чужди страни да предизвикат изкуствен дефолт“. За Русия това е не само въпрос на бъдещ достъп до финансовите пазари, но и въпрос на чест.

От две десетилетия и най-вече след кризата от 2014 г. Москва положи големи усилия да постави финансовата си система в безукорно здраве с нисък процент на задлъжнялост и с резерви от повече от 600 млрд. долара, натрупани най-вече от продажбата на петрол. Но сега, в резултат на санкциите за инвазията ѝ в Украйна, частта от резервите ѝ, която се намира в чужбина, около 300 млрд. долара, се превърна в ахилесовата пета на руската икономическа крепост. Те са замразени в рамките на санкциите на западните страни, което изправя Русия пред предизвикателството да спази сроковете си по плащанията по дълга в чужда валута, които изтичат през март и април.

„Уникална“ ситуация

Еврооблигациите, емитирани след 2018 г. могат да бъдат изплатени в рубли. Такъв обаче не е случаят на първия падеж на 16 март, когато трябва да бъдат изплатени 117 млн. долара. „Това е уникална ситуация, при която страната, която налага санкции, може да предизвика финансов дефолт на Русия през 2022 г.“, твърди Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института по международни финанси във Вашингтон. Тя подчертава, че „ако Министерството на финансите на САЩ не позволи деблокирането на част от замразените руски активи в размер на 300 млрд долара, за да се платят 20 млрд. долара по руските еврооблигации, вероятно ще станем свидетели на дефолт“.

В тази безпрецедентна ситуация остава неяснота по първия падеж на 16 март. Анализаторите от JPMorgan считат, че тези плащания са възможни. (По-рано днес Москва обяви, че е изръшила плащането, като се очаква потвърждение от платежния агент Citibank, б.р.). Министерството на финансите на САЩ уточнява, че за американски лица плащанията на лихви по облигациите, емитирани преди 1 март от Руската централна банка, от независими руски инвестиционни фондове или от Министерството на финансите на Русия са възможни до 25 май 2022 г. След тази дата ще е необходимо разрешение за получаването на тези плащания.

Западните санкции парализираха част от руската банкова и финансова система и предизвикаха срив на рублата. Спиране на плащанията автоманично отрязва една държава от финансовите пазари и компрометира за години напред нейното завръщане.

Възраждат се спомените от 1998 година

„Това би бил първият дефолт на Русия след 1998 г. (когато тя прекрати плащанията по вътрешния дълг) и първият дефолт по дълга в чужда валута след като през 1918 г. Ленин отхвърли задълженията на правителството по военните кредити“, подчертават анализаторите от Capital Economics, консултантска компания за икономически изследвания в Лондон. След разпадането на СССР Русия сама наследи дълговете от 70 млрд. долара на изчезналата империя. Бяха ѝ необходим повече от четвърт век, за да се освободи от тази тежест. Кулминацита на 90-те години, твърде болезнени и хаотични, беше унизителното прекратяване на плащанията по вътрешния дълг през 1998 г. в период, когато руската икономика беше допълнително отслабена от финансовата криза в Азия и от огромните разходи по първата война в Чечня.

Трябваше да минат 12 години, за да може Русия отново да тегли кредити на международните пазари с нова емисия облигации от 2011 година. През първото десетилетие на XXI-ви век Русия се радва на голям приток на петродолари, благодарение на повишаването на цените на петрола и природния газ. Това ѝ позволи да възстанови валутните си резерви и окончателно да затвори страницата на съветския дълг с последните плащания през 2017 година. За Русия беше въпрос на чест да изгради отново репутацията си на безукорен длъжник, усилия, които могат да се окажат напразни. „Русия има пари да плати дълга си, но няма достъп до тях. Това, което ме безпокои най-много е, че последиците ще излязат извън границите на Украйна и Русия“, заяви директорката на МВФ Кристалина Георгиева в интервю пред CBS.

Според Capital Economics, прекратяването на плащанията на Русия „няма да засегне възможностите на руското правителсто да се финансира (извън това, което вече санкциите направиха) и изглежда малко вероятно да има значителни последици върху останалия свят“.

Най-големият риск е, че това може да бъде прелюдия към прекратяването на плащанията от страна на руските предприятия, чиито външни дългове са четири пъти по-големи от държавните“, смятат анализаторите.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"