fbpx

Кабинетът осигури парите за строежа на „Хемус“ до края на годината

Министерският съвет е взел решение, с което се обезпечава финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на 2021 г.

От Дондуков 1 съобщават, че доизграждането на деветте участъка на АМ „Хемус“ ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Същевременно средствата в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID – 19.

Решението е прието неприсъствено.

Вчера регионалният министър Комитова опроверга твърденията на „Автомагистрали“, че са оставени без пари.

Комитова разясни, че е въвела извънреден ред за парите на дружеството, като от изпълнителния директор Стоян Беличев се изисква да представя документи за всеки извършен разход, преди да му бъдат отпуснати съответните средства.

Банковите сметки на „Автомагистрали“ не са блокирани, просто арх. Комитова като представител на държавата собственик е наложила лимит харчовете – до 10 000 лв. на седмица. С този дисциплиниращ ход служебният министър иска да спре порочната практика на държавното предприятие да раздава големи аванси на частните фирми, с които се е разбрало съвместно да гради магистрала „Хемус“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"