fbpx

Какво гласи договорът между Украйна и Русия за зърното

В Истанбул под егидата на ООН се подписа договор между Русия и Украйна за износ на зърнени култури през Черно море.

Договорът позволява износа на украински зърнени култури, които в момента са блокирани в пристанищата на Черно море и чиято липса се усеща много силно на световните пазари. Двадесет милиона тона жито са складирани в Украйна, което представлява 1% от световното потребление. Това заплашва света, и преди всичко Африка, от тежка продоволствена криза, пише France 24.

Осъществяването на договора е възложено на представители на участващите страни: един украинец, един руснак, един турчин и един представител на ООН, подпомагани от съответните екипи.

Те са натоварени да изработят календара на движението на корабите в Черно море. Според експерти, участващи в преговорите, ще са необходими още 3-4 седмици, за да се уточнят детайлите и да започне прилагането му.

Инспекции при тръгването и при пристигането в Турция

Инспектирането на корабите, превозващи житото е изрично изискване на Москва, която иска да бъде сигурна, че те няма едновременно да доставят оръжие за Украйна.

Тези инспекции няма да се провеждат в открито море, както първоначално се предвиждаше поради практически съображения, но ще се провеждат в Турция, по-конкретно в Истанбул, който разполага с две големи търговски пристанища, едното на входа на Босфора (в Хайдърпаша, на азиатския бряг) и другото на Мраморно море (в Амбърлъ).

Тези инспекции ще бъдат ръководени от представители на четирите страни и ще се провеждат при заминаването и при пристигането на корабите.

Сигурни транспортни коридори

Руснаците и украинците се задължават да зачитат транспортните коридори през Черно море и да ги освобядат от всякакви военни действия.

Според договора, ако се наложи обезвреждането на мина, то трябва да бъде извършено от „трета страна“, различна от участващите три страни.

При потеглянето от Украйна корабите ще бъдат ескортирани от украински морски съдове (най-вероятно военни), които ще отворят пътя до излизането от украинските териториални води.

Договорът е подписан за срок от 4 месеца с възможност да бъде автоматично продължен. Смята се, че около 20-25 млн т зърнени храни са складирани в силозите в украинските пристанища и че месечно могат да бъдат траспортирани 8 тона. Така че този срок от 4 месеца трябва да бъде достатъчен за извозването на цялата наличност.

Санкциите няма да се отнасят за руските зърнени храни и торове

Договорът е съпроводен от меморандум, подисан от Русия и ООН, който трябва да гарантира, че западните санкции няма да засягат пряко или косвено руските зърнени храни и торове.

Москва постави това изискване като условие sine qua non за подписването на договора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"