fbpx

Украйна девалвира валутата си

Украинската централна банка обяви, че девалвира с 25% националната валута, гривната, спрямо долара поради последиците от руската инвазия върху икономиката на страната.

Тази мярка ще засили конкурентноспособността на украинските производител“ и ще допринесе за стабилността на украинската икономика в услоията на война“, заявиха от Украинската централна банка, цитирана от Capital.fr. Тя определи курс от 36,57 гривни за долар срещу 29,25 гривни за долар ден по-рано. Старият курс беше в сила от началото на руската инвазия през февруари.

Новият курс ще остане фиксиран до ново решение на централната банка, която запазва действието на повечето рестриктивни мерки, наложени на обемнния пазар след руската инвазия с цел предотвратяването на срива на националната валута. „Украинската централна банка (УЦБ) ще продължи да следи за стабилността на обменния курс и ще предприема необходимите мерки за балансиране на ситуацията на обменния пазар“, заяви в съобщение предсдателят на УЦБ Кирило Шевченко.

Страхът от срив с 45% на БВП през тази година

„Всички рестриктивни мерки, въведени след началото на войната са временни“, ще позволят „на икономиката да преживее войната и ще допринесат за по-бързото ѝ възстановяване след нашата победа“, допълни той.

Украинската икономика се срина след началото на руската инвазия, а БВП може да спадне с 45% през тази година, според последните изчисления на Световната банка от месец юни. В условията на тази извънредна криза, Киев поиска от своите кредитори да се съгласят на договори, позволяващи отсрочването на плащането на лихвите по дълга.

Група западни страни-кредитори, между които Франция, САЩ, Германия, Япония и Великобритания, вече дадоха съгласието си за подписване на споразумения за такава отсрочка и призоваха другите държатели на украински облигации да направят същото. Тази мярка би трябвало да позволи на Киев да икономиса 5 млрд долара за две години, според оценката на украинския министър на финансите Сергий Марченко.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"