fbpx

Заложена е финансова бомба на електроенергийния пазар, алармира бизнесът

В писмо до премиера Петков работодателските организации изразяват силното си притеснение от липсата на сключени договори между търговците на електрическа енергия и Министерството на енергетиката, съгласно които да бъдат компенсирани за разликите между базовата цена и реалната борсова цена. Поради това търговците започват да фактурират пълните цени на електрическата енергия на крайните си клиенти.

За да се сключат тези договори, следва да има решение на Министерския съвет, с което да са одобрени разходите по програмата за компенсиране на цените на електроенергията и да бъде определен размерът на допълнителните вноски във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с които да се финансира тя за периода юли-декември 2022 г.

В писмото се настоява в спешен порядък Министерският съвет да приеме необходимите решения и договорите между търговците на електроенергия и министерството на енергетиката да започнат да се сключват още идния понеделник.

Липсата на сключени договори между търговците и Министерството на енергетиката ще доведе до колапс, подчертава бизнесът. Изтъква се, че пълното фактуриране на разходите за електрическа енергия и очакването на компенсирането им в някакъв неопределен бъдещ период ще доведе до ликвидна криза и невъзможност за заплащане на консумираната електроенергия.

Българските небитови потребители, сред които освен индустрия има и обществени учреждения, не могат да генерират финансов ресурс, който да е достатъчен за заплащане на цената на електроенергията без компенсации. Това, според работодателите, ще предизвика вълна от фалити и неразплатени задължения по цялата верига на доставките от клиентите през търговците до производителите. Заложена е финансова бомба на електроенергийния пазар!

Припомня се, че проблемът с ликвидността и изпадането в невъзможност за разплащане вече е поставен в началото на този месец от АОБР на вниманието на министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката с писмо от 8 юли. С това писмо е отправено предупреждение, че ако крайните клиенти не заплащат директно тавана от 250 лв./МВтч, парите в крайните потребители ще свършат. Този наш призив беше оставен без внимание.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"