fbpx

Китай намали инвестициите за страните от „Един пояс, един път“

Разходите на Китай за инвестиции в страните от „Един пояс, един път“ са спаднали леко през първата половина в сравнение с година по-рано, като няма нито един нов въглищен проект, а инвестициите в Русия, Египет и Шри Ланка са паднали до нула, показват нови данни, цитирани от Ройтерс.

Саудитска Арабия е получила най-много китайски инвестиции през периода, около 5,5 милиарда долара, според изследване на Шанхайския център за зелено финансиране и развитие (GFDC).

Общото финансиране и инвестиции възлизат на 28,4 милиарда долара през периода – спад от 29,6 милиарда долара година по-рано, което довежда общите кумулативни разходи за „Един пояс, един път“ до 932 милиарда долара от 2013 г., каза GFDC.

Президентът Си Дзинпин стартира инициативата „Един пояс, един път“ през 2013 г. с цел да овладее силните страни на Китай във финансирането и изграждането на инфраструктура, за да „изгради широка общност от споделени интереси“ в Азия, Африка и Латинска Америка, припомня агенцията.

Проектът обаче е подложен на проверка заради дълговата тежест, като страните са поставени и пред други проблеми като влошаването на околната среда. Някои държави предоговориха своите инвестиционни проекти с Китай, подчертавайки рисковете от дълга.

Нито един нов въглищен проект не е получил китайска подкрепа през периода след обещанието, направено на Общото събрание на ООН от Си миналия септември, за прекратяване на задграничното финансиране на въглища.

Китайски предприемач обаче е спечелил през февруари оферта за изграждане на топлоелектрическа централа в Индонезия и все още има 11,2 гигавата капацитет, за които вече е осигурено финансиране, но все още предстои да започне строителството, според GFDC.

Китай продължава да дава подкрепа за други проекти за изкопаеми горива в страните от „Един пояс, един път“, като тези, свързани с петрол и газ възлизат на около 80% от задграничните енергийни инвестиции на Китай и 66% от неговите строителни договори, изтъкват от GFDC.

Ангажиментите в газови проекти възлизат на 6,7 милиарда долара през първото полугодие, в сравнение с 9,5 милиарда долара за цялата миналата година, се отбелязва в проучването.

Сделките със зелена енергия и хидроенергия са намалели с 22% спрямо година по-рано. Инвестициите нарастват до 1,4 милиарда долара от 400 милиона долара, но разходите за строителство, свързано със зелена енергия, падат до 1,6 милиарда долара, по-малко от половината от нивото от година по-рано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"