fbpx

Късаме с Газпром в края на годината?

България няма да поднови договора си с „Газпром“, който изтича в края на тази година. Това става ясно от коментар на финансовия министър Асен Василев, цитиран от „Сега“.

По думите му предвид създалата се ситуация няма как да има преговори с „Газпром“ за нови доставки на природен газ, след като изтече настоящият договор в края на годината.

Василев смята, че страната ни има алтернативи на руския природен газ – старите тръби на трансбалканския поток, по които Гърция и Турция получаваха газ през нас с капацитет около 20 млрд. куб. м, който може да се ползва в двете посоки, при положение, че на нас ни трябват 3 млрд. куб.м.

Като алтернатива Василев посочи още терминалите за втечнен газ с Гърция и Турция, както и азерския природен газ.

Има доставки и от Катар, Алжир, от близки държави в региона, така че няма някакви далечни доставки, които трябва да се ползват. Това не е само българска, това е общоевропейска стратегия„, коментира Василев.

По думите му в следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия Европейски съюз, „така че една държава да не се конкурира с друга, а и когато има големи обеми, се договарят и по-добри цени„. Очакванията са този механизъм да заработи това лято.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"