fbpx

САЩ искат по-голям дял от индийския петролен пазар

Вносът на петрол в Индия от Съединените щати ще нарасне с 11% тази година, заявяват официални лица, цитирани от Ройтерс. Причината е, че Индия е със сериозен енергиен дефицит и се стреми да осигури доставки от производители от цял свят, включително Русия, подложена на тежки санкции.

Ръстът на цените на петрола след инвазията на Русия в Украйна миналия месец заплашва да раздуха индийската инфлация, да разтегне публичните финанси и да навреди на растежа точно, когато той излизаше от забавянето, предизвикано от пандемия, коментира агенцията.

Ню Делхи е изправен пред критики от Запада за дългогодишните си политически връзки, както и такива в областта на сигурността с Москва. Индия призова за прекратяване на насилието в Украйна, но се въздържа от гласуване срещу Русия. Японският премиер Фумио Кишида, срещайки се с индийския си колега Нарендра Моди, каза, че ще насърчи единен подход към Украйна.

Индия купува по-голямата част от петрола си от Близкия изток, но Съединените щати се очертават като четвъртия по големина източник и тази година доставките ще се повишат значително, заявява пред Ройтерс правителствен служител.

Ирак доставя 23% от петрола на Индия, следван от Саудитска Арабия с 18% и Обединените арабски емирства с 11%. Делът на САЩ от индийския пазар ще нарасне до 8% тази година, информира източникът на агенцията, пожелал анонимност в съответствие с правителствената политика.

Изтъква се, че Русия е била маргинален играч на индийския пазар, но след нахлуването си в Украйна на 24 февруари предлага петрол с отстъпка, за да смекчи удара от мащабните санкции, наложени от Съединените щати и други страни.

Indian Oil Corp. (IOC.NS), най-голямата рафинерия в страната, наскоро поръча 3 милиона барела руски петрол чрез търг, докато Hindustan Petroleum Corp (HPCL.NS) резервира 2 милиона барела за товарене през май.

Индия приветства конкуриращите се оферти за продажба на петрол, включително от Москва, особено когато световните цени са скочили, обяснява друг правителствен служител, защитавайки решението да се купува от Русия. Европейските страни продължават да внасят руски петрол и газ, а Индия също не може да бъде спряна от това, изтъква още той.

Западните санкции правят изключение, за да се избегне всякакво въздействие върху вноса на енергия от Москва, а руските банки, които обработват плащанията за тези продажби, остават в мрежата на SWIFT, мотивира се още събеседникът на Ройтерс.

По думите му, законните енергийни сделки на Индия не трябва да се политизират – „Държавите с петролна самодостатъчност или тези, които не внасят от Русия, не могат да се застъпват за рестриктивна търговия“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"