fbpx

КЕВР определила цената на водата чрез неадекватно използване на статистически данни

КЕВР са използвали по неадекватен и неправилен начин статистически данни от НСИ при обсъждане на цените на ВиК услугите в страната.

Това става ясно от писмо на председателя на НСИ Атанас Атанасов до председателя на КЕВР Иван Иванов.

Конкретен повод за писмото са коментари на Ивайло Касчиев, директор на дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР, по време на обсъждането, че Националният статистически институт нееднократно е посочвал, че единственият източник на информация за доходите на домакинствата е изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“. Това не е вярно, изтъкват от НСИ и добавят, че твърдението на Касчиев, че данните за доходите, предоставени от НСИ са с висока степен на грешка и не са коректни също не е точно.

От НСИ отбелязват, че за изследването на доходите на домакинствата Националният статистически институт вече 15 години провежда специално изследване „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)“. Изследването е с голяма точност, провежда се по единна методология във всички държави членки на Европейския съюз и резултатите от изследването са с много висока точност, включително и на ниво области в страната.

В писмото се обръща внимание, че данните от изследването са публично достъпни на сайта на НСИ и се предоставят безплатно на всички потребители. Поради тази причина, в множество писмени становища и срещи с представители на КЕВР НСИ е приканвало към използване на данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“.

Атанасов припомня на КЕВР, че последният такъв случай е по време на обществено обсъждане, проведено на 19 октомври 2023 г., когато заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев и д-р Десислава Димитрова, началник на отдел „Статистика на условията на живот“, за пореден път са изразили несъгласие с начина на използване на данните от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата“ и предложиха да се използва дохода на домакинствата от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, тъй като е много по-подходящ за тази цел. Това е видно и от публикувания протокол от общественото обсъждане. За потвърждения на това са изпращани и писмени становища, като последното е с наш Изх. № 07-25-77#2 от 23 октомври 2023 г. и предоставено на КЕВР непосредствено след общественото обсъждане, в посочения срок за коментари, уточнява Атанасов.

Въпреки това, заявява той, „КЕВР не желае да се съобрази с аргументите на Националния статистически институт. Нещо повече, в обществени медии бяха изразени неверни твърдения, което не допринася за конструктивния диалог между институциите, за което считаме, че никой няма ползва от това“.

В заключение Атанасов уведомява шефа на КЕВР, че НСИ разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата. „Ние нееднократно в годините сме изявявали готовност да проведем работни срещи за обсъждане на промени в нормативните документи на КЕВР, но тези наши предложения са оставали без отговор. Все още смятаме, че това е осъществимо, още повече, когато става въпрос за социалната поносимост на цената на ВиК услугите за новия регулаторен период 2022-2026 г.“, завършва Атанасов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"