fbpx

Китай създава световен гигант за добив и обработване на редкоземни метали

В близко бъдеще в Китай ще бъде създаден световен гигант в добива и обработването на редкоземни метали*. Новината може да бъде обявена още този месец, разкрива Wall Street Journal, цитиран от RFI. Тази нова компания ще бъде създадена в резултат на сливането на няколко по-малки държавни предприятия, специализирани в областта на редкоземните метали.

Новото предприятие ще се казва „Китайска компания за редкоземни метали“. То ще бъде базирано в провинция Дзянси в Южен Китай, известна с богатите си находища на този вид суровини.

Идеята на китайските власти е да поставят под една шапка големите предприятия, които работят в областта на добива и обработването на въпросните метали с цел да засилят контрола върху тази стратегическа дейност, разкрива Wall Street Journal.

Поднебесната империя е най-големият световен производител и износител, като половината от световните запаси се намират на нейна територия. В действителност светът е зависим от Китай за снабдяването си с редкоземни метали. Те играят важна роля във високите технологии и в екологичния преход.

Сливането няма да има последици за западните страни

Трябва ли създаването на такъв мастодонт да безпокои западните страни? След като имат монопола на пазара, китайските власти биха могли да го използват като средство за натиск в условията на обтегнати търговски взаимоотношения с Вашингтон и Брюксел.

Това мнение не се споделя от Дидие Жюлиен, експерт по металите. Според него „става дума за обикновен производствен процес, чието начало беше положено преди 10 години. Тога китайските власти започнаха да елиминират малко по малко малките предприятия в добива на редкоземни метали, защото те бяха остарели, неефективни и силно замърсяващи ооколната среда“.

Резултатът от този процес на консолидация е концентрацията на отрасъла в ръцете на няколко големи китайски компании. Създаването на този гигант в редкоземните метали не би трябвало да доведе до съществени промени за страните вносителки, защото „тези големи компании като China Minmetals Corp, Aluminum Corp. of China и Ganzhou Rare Earth Group така или иначе са собстевност на китайската държава“ смята Дидие Жулиен.

*Редкоземните елементи (също редкоземни метали) са група от 17 химични елемента в периодичната система, обхващаща 15-те лантанида (лантан и още 14 елемента от неговия ред) плюс скандий и итрий




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"