fbpx

Строежът на интерконектора с Гърция получи 30 млн. евро транш по договора с ЕИБ

Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, e получила третия транш от финансирането по линия на Европейската инвестиционна банка (EИБ). Сумата в размер на 30 млн. евро е отпусната в началото на декември след завършена проверка от страна на ЕИБ на извършените дейности по реализацията на проекта за газова връзка с Гърция, съобщават от компанията.

Припомняме, предвид високите цени на природния газ в Европа, доставките на по-евтин азерски газ, които трябва да минават през въпросната газова връзка, стават все по-важни. Последните ангажименти на ICGB предвиждат строежът да приключи до края на тази година, като интерконекторът започне функционирането си в средата на 2022 година.

От компанията припомнят, че договорът с ЕИБ е подписан в края на 2019 г., осигурявайки финално финансирането на газопровода IGB. Банката отпуска финансиране в размер на 110 млн. евро като заем, който е обезпечен с държавна гаранция от българска страна.

Сумата се отпуска на проектната компания на четири отделни транша, като преди всеки от тях ICGB преминава обстойна проверка както на документацията, така и на терен. Траншовете се одобряват за изплащане единствено при доказване на качествено извършени дейности и изпълнени доставки на оборудване, за да се гарантира пълен контрол и прозрачност при употреба на отпуснатите средства.

Предвижда се последният транш в размер на 19,9 млн. евро да бъде усвоен през второто тримесечие на 2022г., като сумата ще покрие разходите по доставки на оборудване.

ICGB е получила по-рано и одобрение и по второто междинно плащане от безвъзмездното финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) – отново след подробен одит. На тази база Европейската комисия официално е одобрила без забележки второто междинно изплащане на стойност 16 503 254,24 евро, като средствата вече са получени.

Към момента проектната компания получава положителни отзиви и по регулярните одити, които се изпълняват от независимата чуждестранна компания RSK Ltd. по линия на заемното финансиране от ЕИБ. Проверките се провеждат на всеки три месеца както в строителната фаза, така и след въвеждането в експлоатация на газопровода, като основата им цел е да се удостовери, че проектът IGB се изпълнява при спазване на всички изисквания за опазване на околната среда в регионите по трасето на газопровода.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"