fbpx

Ключови аспекти на суровинната несигурност през 2022-ра

След изключителна година на рязък скок на цените на суровините, 2022 г. би могла да отбележи връщане към нормалността, според годишния доклад на кръга Cyclope, който следи процесите в тази област… Но в същото време годината обещава още по-голяма несигурност, отколкото в предишните две, пише RFI.

Експертите се поучиха от грешките си и правят много по-предпазливо прогнозите си след двете последни невероятни години, които преживя светът на първичните суровини. Така, според кръга Cyclope, поне на теория, тази година трябва да се характеризира с връщане към нормалността, даже към известно понижаване на цените на някои суровини, като все пак нивото им ще остане високо.

Но експертите, между които председателят на кръга Cyclope, френският икономист Филип Шалмен, отварят няколко чадъра, за да се предпазят. На първо място здравния чадър, тъй като прогнозите им са изградени при хипотезата на стабилни санитарни условия, без да се предвижда появата на нов вариант на Ковид-19. От друга страна са климатичните рискове и по-специално силата на атмосферното смущение Ла Ниня, което може да засегне реколтите в Латинска Америка. И, разбира се, остават геополитическите рискове. „Ако Русия нахлуе в Украйна, цената на барел петрол ще разбие тавана и в Европа ще има недостиг на газ, който трудно може да се предвиди“, казва Шалмен, който освен това се опасява и от последици върху селскостопанското производство.

Друга неизвестна е апетитът на Поднебесната империя. Размерът на вноса на Китай ще бъде определящ най-вече за пазара на селскостопански продукти.

Към тези неизвестни трябва да се прибавят и някои известни величини: логистичната криза не е приключила и транспортните разходи за контейнерите ще останат високи още много месеци. В началото на януари 2022 г. „11,5 млн. контейнера – пълни или празни – чакат на опашка в 13-те най-големи пристанища на планетата“, сочат икономистите от Cyclope. Положението не би трябвало да се подобри през 2023 г.

Друга известна – енергийната криза трябва да продължи поне до края на зимата, даже и по-дълго, защото след това ще трябва да се възстановят запасите, които днес са на много ниско равнище. Секторът също така ще трябва да осигури нуждите на Китай от втечнен газ: през 2021 г. страната се превърна в най-големия вносител, изпреварвайки Япония.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"