fbpx

Който иска да затваря заведения е терорист, изригнаха ресторантьори

Изключително остра съвместна декларация публикуваха във Фейсбук Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Тя е насочена срещу здравния министър д-р Стойчо Кацаров и представения от здравното ведомство COVID план, в който е посочено при каква заболеваемост, процент положителни тестове и т. н., се въвеждат определени рестриктивни мерки. Определени са и четири фази, които се представят в съответните цветове.

От безумния ви план става кристално ясно, че сте вложили нула усилия да анализирате ситуацията, да се ангажирате с важната за всички нас ваксинационна кампания и да разпишете адекватни, научнообосновани мерки за справяне с разпространението на вируса, обръщат се ресторантьорите към здравния министър.

Те са категорични, че „представеният „план“ е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора – „отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвърлят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш„.

Ще искаме оставки и ще третираме като терорист всеки, който спомене за затваряне на бизнеси, заради вирус, за който има достъпна за всеки ваксина“, заявяват от бранша, като канят Кацаров на дебат, изтъквайки, че властта му влияе зле.

В обръщението се казва още:

Господин Кацаров, последната година и половина се наслушахме на лъжи и изопачаване на факти. Писна ни! Точка! Не бяха ли достатъчно лъжите, имитациите на мерки и дискриминацията в заповедите на МЗ от година и половина насам, та продължавате да ги повтаряте?!
Затворените заведения никъде по света не са спасили нито един човешки живот, още по-малко в България. Ограничаването в работния процес на бизнесите е с цел забавяне на разпространението, за да може здравната система да се подготви за евентуална нова вълна. Така че впрегнете всичките си усилия в това направление, защото времето е най-ценното, с което разполагате. Но не и ние! Нашето време изтече, няма какво да губим.“

Ресторантьорите реагират особено остро на споменатата в плана възможност за автоматично затваряне. Те питат къде са изследванията за разпространението на вируса в заведенията, както и къде са анализите за процента ваксинирани по сектори. „Нашият сектор ли е най-опасен, най-неваксиниран, че се затваря първи“, гневят се от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

Те завършват декларацията си с настоятелна покана към министъра за публичен дебат през следващата седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"