fbpx

Краят на поддръжката на Windows 10 може да изпрати на боклука 240 милиона PC

Планът на Microsoft за прекратяване на поддръжката за операционната система Windows 10 може да доведе до изхвърляне на около 240 милиона персонални компютри, посочват от Canalys Research, цитирани от Ройтерс. Електронните отпадъци от тези компютри биха могли да тежат около 480 милиона килограма, което се равнява на 320 000 леки автомобила.

Докато много персонални компютри могат да останат функционални с години след края на поддръжката на ОS, Canalys предупреждава, че търсенето на устройства без актуализации за сигурност може да е ниско.

Microsoft обяви план за предоставяне на актуализации за защита за устройства с Windows 10 до октомври 2028 г.. Ако структурата на ценообразуването за разширена поддръжка на Windows 10 отразява минали тенденции, мигрирането към по-нови компютри може да бъде по-рентабилно, увеличавайки броя на по-старите компютри, отиващи за скрап, каза Canalys.

Microsoft има за цел да прекрати поддръжката за Windows 10 до октомври 2025 г. Следващото поколение на операционната система, която се очаква да донесе усъвършенствана технология за изкуствен интелект на компютрите, може потенциално да даде тласък на бавния пазар на компютри.

В същото време хард дисковете, използвани в персонални компютри и сървъри за съхранение на данни, се рециклират, за да се съберат материали за използване в двигатели на електрически превозни средства и дори за производство на възобновяема енергия.

Превръщането на излезли от употреба компютри в магнити, които захранват устойчиви технологии като електрически превозни средства и вятърни турбини, ще помогне за посрещане на нарастващото глобално търсене на електроенергия“, коментира главният търговски директор на Noveon Magnetics Питър Афиуни.

Добавените от Afiuny твърди дискове често се изхвърлят, преди да достигнат края на своя функционален живот, създавайки излишък от отпадъци от редкоземни магнитни материали.

Фирмата за рециклиране на батерии Redwood Materials посочва, че батериите могат да бъдат почти безкрайно рециклирани за възстановяване на метали като литий, кобалт, никел и мед.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"