fbpx

Русия съкращава морския износ на петрол

Русия планира през януари да намали износа на петрол от своите морски пристанища със 100 000-200 000 барела на ден спрямо нивата от декември, като това е на фона на увеличената производителност в нейните рафинерии, съобщава Ройтерс. Според източници на агенцията графикът за износ за първото тримесечие на 2024 г. е по-нисък от този за октомври-декември.

Уточнява се, че тримесечният график за износ е експортен план за руски петролни компании, издаден преди новото тримесечие, което им позволява да планират доставки чрез системата на тръбопроводния монополист Транснефт.

Ние оценяваме средния износ на петрол по море на Русия на 3,5 милиона барела на ден досега през декември, през януари очакваме той да спадне поради увеличеното рафиниране“, заявява Виктор Катона, старши анализатор на петролния пазар в Kpler consulting, цитиран от Ройтерс.

Офлайн първичният нефтопреработвателен капацитет на Русия за декември почти се утрои от предишните планове до 2,098 милиона метрични тона, тъй като някои рафинерии преразгледаха плановете си за поддръжка. „Средната производителност на петролните рафинерии в Русия беше 5,5 милиона барела на ден през октомври, а миналата седмица се увеличи до 5,7 милиона барела на ден“, добавя Катона.

Източниците на Ройтерс очакват петролните товари да намалеят главно в западните пристанища на Русия – Приморск, Уст-Луга и Новоросийск, където размяната на доставки от рафинерии е технически лесна. Декемврийският износ от тези пристанища може да бъде по-висок от планираните 1,9 милиона барела на ден поради прехвърляне на някои товари от ноември, когато доставките в Черно море бяха прекъснати от буря.

Русия обеща да задълбочи доброволните съкращения на износа на петрол и продукти съгласно споразумението за сътрудничество ОПЕК+ през първото тримесечие на 2024 г. с 200 000 барела на ден до 500 000 барела на ден.

Намалението се изчислява въз основа на средното ниво на руския износ за май и юни 2023 г. Според руския вицепремиер Александър Новак Русия вече е започнала да намалява доставките през декември.

Междувременно цените на петрола се повишиха, тъй като напрежението в Близкия изток продължава след атаките на хутите срещу кораби в Червено море, въпреки че решението на Ангола да напусне ОПЕК повдигна въпроси относно ефективността на групата в подкрепа на цените.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 92 цента, или 1,2%, до 80,31 долара за барел, съобщава Ройтерс. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с $1,02, или 1,4%, до $74,91 за барел.

Фючърсите и на двата договора бяха напът да се повишат с над 4% на седмична база, подкрепени от нарастващите геополитически рискове поради атаките в Червено море и потенциалните прекъсвания на корабоплаването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"