fbpx

Кредитният балон у нас продължава да се надува без връзка с реалната икономика

Коментарът на икономиста Георги Ангелов е от профила му във Фейсбук…

Според днешните (28 март) данни на БНБ, през февруари 2024 г. са отпуснати нови жилищни кредити за 746.5 милиона лева. От тях 164 млн.лв. са рефинансиране на съществуващи кредити, т.е. нетно новите жилищни кредити са 582.5 млн.лв.

Преди година през февруари нетно новите жилищни кредити бяха 340.2 млн.лв. С други думи, увеличението на годишна база е 71.2%. Забележете и драстичното ускорение за един месец – през януари растежът беше 38%, февруари вече е над 71%.

Това не е просто експлозивен растеж на жилищните кредити, но и продължаващо рязко ускорение на растежа. Отново няма никаква връзка с реалната икономика и с нормалното развитие на жилищния и строителни пазар. С две думи, балонът се надува и ако това наливане на пари на имотния пазар продължи, нещата няма да свършат добре.

Тези проблеми вече започват да се забелязват дори извън страната. Още преди последните данни за астрономически растеж на ипотечния кредит, МВФ обърна внимание за „възможна спирала между цените на жилищата и ипотечния кредит“ и препоръча допълнителни мерки. В доклад от февруари Европейският борд за системен риск също препоръча на България допълнителни мерки по отношение на жилищните кредити. Експертите специално отбелязват високия дял на рискови нива на дългова тежест при новите жилищни кредити (DSTI над 40%).

БНБ също многократно предупреждава за рисковете от високия растеж на жилищния кредит – включително и днес. БНБ отбелязва, че „в краткосрочен план вероятността за материализация на кредитния риск остава значителна“ и отбелязва риск от „нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки“. Във връзка с това БНБ препоръча, че „кредитните институции следва да поддържат кредитни стандарти (LTV, LTI, DSTI и др.) и да прилагат своевременно и адекватно провизиране, базирани на консервативни допускания, които отчитат рисковете при неблагоприятно развитие в икономическата среда.“ (Припомняме, БНБ остави в сила действащия висок антицикличен буфер, именно заради кредитния риск, б.р.)

Обаче, предвид на горните данни за бум на жилищните кредити, може би няма да са достатъчни препоръки и ще са нужни допълнителни мерки от БНБ. Централната банка миналата година вдигна минималните резерви, по-миналата година вдигна и антицикличните буфери, но явно ще има нужда от още мерки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"