fbpx

Летище Хийтроу обяви $4 млрд. загуби заради пандемията

Лондонското летище Хийтроу призова властите във Великобритания да отворят пътуванията за ваксинирани пътници. Повод за искането е изоставането на летището от възстановяването в Европа, а загубите от пандемията вече са на стойност 4 милиарда долара, пише Ройтерс.

Хийтроу, което преди пандемията беше най-натовареното летище в Европа, обяви, че по-малко от четири милиона души са пътували през летището през първата половина на 2021 г., ниво, което се е постигало само за 18 дни от трафика на 2019 г.

„Великобритания изостава от своите конкуренти в ЕС в международната търговия, заради бавното премахване на ограниченията“, заявява главният изпълнителен директор на Хийтроу Джон Холанд-Кей.

Британската туристическа индустрия продължава да бъде измъчвана от нарастващите случаи на COVID-19 на Острова и предпазливостта на правителството.

От Хийтроу заявяват, че са увеличили ликвидността до 4,8 милиарда лири (6,60 милиарда долара) и са отказали споразумението си ICR за финансовата 2021 година, поради натиск върху паричния поток.

За шестте месеца до 30 юни Хийтроу отчита коригирана загуба преди данъци от 787 милиона лири (1,08 милиарда долара), в сравнение със загубата от 471 милиона за същия период на миналата година, която беше засегната само наполовина от пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"