fbpx

Магистрала „Хемус“ се увеличи с нови 9,3 км

Вече се пътува по-леко по нови 9,3 км от магистрала „Хемус“ – в участъка между Ябланица и Боаза. Новата отсечка беше официално открита тази сутрин от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов и регионалния министър Петя Аврамова.

„Като дойдох за първи път тук беше ливада и скала. После изядоха скалата, камък след камък и за година и половина това вече е едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват“, заяви премиерът Борисов.
„Сега изглежда лесно, красиво, със зони за отдих, А първо беше кал, чакъл, насипи“, допълни той.

Строителството на отсечката между Ябланица и Боаза започна в края на март м. г. и завърши близо 6 месеца по-рано.

В тази отсечка се намира и най-големият армонасип, изграждан досега у нас – 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип. Това е почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи.

В строителството са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряване на безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели и 24,5 км предпазни мрежи.

Участъкът между Ябланица и Боаза е с по две активни ленти и една аварийна във всяка посока на движение. Изградени са пет селскостопансни подлеза и два селскостопански надлеза, а също и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка. Инвестицията е 66 млн. лева.

В момента усилено се работи и по други участъци от магистралата. Целта е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 година. Остават още 193 километра, а преди време премиерът Борисов обяви полушеговито, че ще мисли за оттегляне едва, след като завърши строежът на магистралата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"