fbpx

Юанът расте, доларът е пас в очакване на сделка между САЩ и Китай

Надеждата за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай в петък оказва натиск върху долара и подкрепя по-рискови валути. Оптимистичните коментари на ирландския премиер за излизането на Великобритания от Европейския съюз парираха паунда, предаде Ройтерс.

Доларът леко падна спрямо китайския юан и австралийския долар, както и към еврото, но колебанията бяха незначителни, тъй като предпазливостта на инвеститорите ограничава рисковия апетит.

Йената се търгува без отчетлива динамика на нивото от 107,99 долара, а китайският юан добави 0,1%, след като се покачи до 7,0983 за долар – най-високото от 23 септември.

Индексът на долара спрямо кошница от основните валути се търгуваше без ясна динамика при 98.662. Австралийският долар се повиши с 0,2% до 0,6771 долара, докато новозеландският долар застана на нивото от 0,6316 долара. Еврото се повиши с 0,1% до 1,1012 долара.

Паундът покачи нивото си с 0,1% до 1,2449 долара. Това е нищо спрямо вчерашното повишение с 2%, което е рекорд за последните седем месеца. Движението е продиктувано от надеждите за сделка по Brexit.

Двете най-големи икономики в света се стремят да разрешат търговския спор помежду си, който продължава вече повече от година. В четвъртък приключи първият етап от двудневните преговори във Вашингтон. Инвеститорите не губят надежда, че Пекин и Вашингтон ще успеят да намалят напрежението и да отложат увеличението на митата, което САЩ смята на наложи от следващата седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"