fbpx

Уискито – жертва на митническата „война“ САЩ – ЕС

Уискитата са невинна жертва на размяната на митническите тарифи САЩ-ЕС. Това заяви пред Блумбърг Тв Ралица Скорчева, председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки – Спиритс България.

По думите й се очакват митата от страна на ЕС върху американските уиски продукти да се увеличат още, което ще ги оскъпи на нашия пазар. Освен това трябва да се има предвид и какво ще се случи с всички продукти от Шотландия след Brexit, поради което се очаква допълнително поскъпване, коментира Скорчева.

Тя информира, че на 18 октомври се очаква да влязат в сила нова серия наказателни мерки от страна на САЩ към определени видове стоки и продукти от ЕС, включително спиртни напитки. 25 % е наложената митническа тарифа върху шотландско, ирландско уиски с фокус сингъл малц уиски.

Ралица Скорчева добави, че сингъл малц уискитата се водят по-висок клас, произвеждат се само от единичен малц. Те отбелязват един от най-сериозните ръстове сред потребителите, като в България именно най-голям ръст в процентно съотношение се забелязва при сингъл малц продуктите, добави тя.

Готови сме да разгледаме намаляване на печалбите, пренасочване на рекламните бюджети към компенсиране на цената за крайния потребител, подчерта Скорчева.

Тя разказа и за предстоящото WHISKEY FEST SOFIA, което ще се проведе за осма поредна година от 25 до 27 октомври в София.
В рамките на феста ще присъстват посланиците на САЩ, Великобритания и Ирландия. Останалите са посланици на марките.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"