fbpx

Междинните избори – финансов божи дар за Уолстрийт, но не и този път

В исторически план междинните избори в САЩ винаги са били благоприятно събитие за инвеститорите. Особено, ако действащият президент загуби мнозинството си в Конгреса. Но този път въздействието на тези избори върху фондовия пазар вероятно ще бъде по-малко значимо и благотворно, отколкото в миналото, пише France 24*.

Исторически това е финансов божи дар за Уолстрийт. Междинните избори в Съединените щати работят в полза на инвеститорите. И това е още по-добре, когато гласуването не определя ясен победител.

Не е преувеличено да се каже, че периодът на междинните избори дава един от най-добрите сигнали за закупуване на акции“, потвърждава Джим Рийд, анализатор в Дойче банк.

Уолстрийт иска президент демократ и Конгрес доминиран от републиканците

От 50-те години на миналия век борсовите индекси „винаги са се повишавали през годината след междинните избори“, отбелязва New York Times въз основа на исторически анализ, извършен от LPL Financial, една от най-големите американски фирми за финансови брокери.

Печалбите на инвеститорите са още по-големи, когато междинните избори разделят властите или не успеят да доведат до ясно мнозинство. Предпочитаната конфигурация на Уолстрийт е тази на президент демократ и Конгрес, намиращ се в ръцете на републиканците. През тези периоди годишната възвръщаемост на фондовия пазар от инвестициите в S&P 500 достигна почти 17%, в сравнение със средна годишна стойност от малко под 10% през последните петдесет години.

Мечтаният сценарий за американския фондов пазар изглежда няма да се реализира в краткосрочен план, тъй като първите резултати от изборите на 8 ноември не предполагат Конгресът да бъде залят от републиканската приливна вълна. Брокерите ще трябва да се задоволят само с Камарата на представителите, като средство да сложат прът колелата на президента демократ.

Но това не обяснява защо инвеститорите харесват толкова много периодите на „съжителство“ по американски, независимо от конфигурацията (с леко предпочитание към президент демократ и консервативен Конгрес).

Политическата умереност е предпочитана

Смята се, че Американската фондова борса реализира големи печалби от тази институционална парализа, от която толкова се страхуват американските политически лидери, когато Белият дом и Конгресът не са в ръцете на една и съща партия. Всъщност инвеститорите харесват тези периоди, защото им изглеждат благоприятни „за търсенето на двупартиен консенсус“, отбелязва Александър Барадез, финансов анализатор в IG France.

В техните очи противопоставянето между опозиционните депутати и президента би попречило на едната партия да наложи най-радикалните аспекти от програмата си. „Gridlock“ (запушването) – американският термин за обозначаване на законодателната безизходица, която може да възникне през тези периоди – представлява един вид благословено време за политическа умереност, което подхожда най-добре на инвеститорите.

Всъщност „вече не става въпрос за амбициозни инвестиционни програми или големи данъчни реформи, които биха могли да окажат влияние върху корпоративните печалби“, подчертава Брайън Гарднър, финансов анализатор на инвестиционната банка Stifel.

Могат ли резултатите от междинните избори 2022 да се впишат в тази традиция на фондовият пазар? Основният ѝ елемент – засилената републиканска опозиция, способна да застане на пътя на Джо Байдън – е налице… дори ако „червената вълна“ не е толкова силна, колкото се надяваха консерваторите.

Друга добра новина за инвеститорите е, че не всички републикански кандидати, спечелили на изборите са сред най-големите привърженици на Тръмп. „Има и умерени консерватори, което вероятно ще успокои пазарите“, уточнява Александър Барадез. За Уолстрийт тяхното поведение е по-предвидимо, от това на яростните тръмписти.

По-важна е Централната банка от Конгреса

Ползите от тези междинни избори обаче може да не са толкова значителни, колкото при предишните избори. „Във всеки случай нямаше много голяма разлика между икономическите приоритети на двата лагера“, уверява Фредерик Ролен, съветник по инвестиционна стратегия в Pictet Asset Management.

Администрацията на Байдън вече обърна гръб на големите инвестиционни планове от началото на своя мандат „и всички изглежда са съгласни днес да се ограничат разходите, за да се даде приоритет на укротяването на инфлацията“, подчертава Фредерик Ролин. С други думи, демократичните цикади се превърнаха в данъчни мравки преди междинните избори.

Въздействието на междинните избори е твърде ограничено, тъй като погледът на инвеститорите е в много по-малка степен фокусиран върху политическите катаклизми, отколкото при предишни избори. „Техен приоритет е инфлацията и като инвеститори това, което ги интересува преди всичко, са решенията на централните банки“, заключава Александър Барадез. Това е учтив начин да се каже, че ако Уолстрийт реагира слабо на резултатите от тези избори, това е защото пазарите смятат, че ролята на политическата власт за контролирането на инфлацията е твърде ограничена.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"