fbpx

Москва притисна чуждите инвеститори в „Сахалин-2 LNG“

Газпром получава 50% от ново руско предприятие, което ще замени проекта за втечнен природен газ (LNG) на Сахалин Енерджи, показа правителствен указ, докато в същото време Москва пренаписва правилата за чуждестранни фирми, работещи в страната на фона на санкции, съобщава Ройтерс.

Западните страни и съюзници, включително Япония, наложиха строги санкции на Русия, след като тя изпрати войски в Украйна в края на февруари. Москва отмъсти, като постави пречки пред западния бизнес и инвеститорите да напуснат Русия, включително в някои редки случаи чрез изземване на активи.

Според указа, публикуван късно снощи, новото дружество ще бъде регистрирано в град Южно-Сахалинск на руския тихоокеански остров Сахалин. Заводът за втечнен природен газ Сахалин-2 се намира на 60 км южно от Южно-Сахалинск.

Японските търговски къщи Mitsui & Co и Mitsubishi Corp намалиха на 2 август стойността на своите дялове в проекта Sakhalin-2 LNG с 217,7 милиарда йени ($1,62 милиарда) след хода на Москва да поеме контрола над него

Според указа Газпром ще получи малко над 50% дял, а останалите 49,99% ще бъдат държани от самата нова компания, докато съществуващите акционери на Сахалин-2 не подадат заявка за дял, което те трябва да направят в рамките на един месец или до началото на септември.

Ако чуждестранните акционери, сред които е и Royal Dutch Shell с дял от 27,5%, не кандидатстват за дял в новото дружество, то ще бъде оценено и продадено от правителството на руско дружество.

Правителството на Япония повтори намерението си японските компании да запазят дяловете си в проекта.

Проектът Сахалин-2 е изключително важен за стабилното енергийно снабдяване на Япония и ние ще продължим да поддържаме залозите“, заявява японският министър на индустрията Коичи Хагиуда, цитиран от Ройтерс. Правителството проучва подробностите за новата организация, каза той.

Mitsui и Mitsubishi, които притежават общ дял от 22,5% в проекта, изтъкват от своя страна, че също се запознават с подробности за новото дружество и планират да отговорят, като си сътрудничат с японското правителство и помежду си.

Японското правителство заяви, че планира да подкрепи търговските компании в опитите им да останат в проекта Сахалин-2. Япония внася около 10% от своя LNG от Русия, главно от Сахалин-2.

Продължаваме да работим по намирането на приемливо споразумение, което ни позволява да се оттеглим от нашия дял в Sakhalin Energy в съответствие с приложимите законови изисквания и проектни споразумения“, отбелязва говорител на Shell, цитиран от Reuters.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"